Kina će osnovati fond za podršku saradnji sa Srbijom u oblasti rudarstva

Kina će osnovati fond za podršku saradnji sa Srbijom u oblasti rudarstva, vredan 200 miliona juana, odnosno oko 25 miliona evra, izjavio je u Tianđinu ministar zemljišta i resursa Narodne Republike Kine Đian Damingo.

Damingo je osnivanje fonda najavio tokom susreta sa ministrom prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milanom Bačevićem, koji boravi u zvaničnoj poseti Kini, javio je Kineski međunarodni radio.

Kineski ministar je izneo i četiri predloga za proširenje saradnje sa Srbijom u oblasti rudarstva: održavanje dijaloga i razmene mišljenja na visokom nivou, unapređenje razmene informacija i unapređenje rada rudarskih preduzeća, jačanje razmene u tehnološkoj oblasti i razmena kadrova.

Pojašnjavajući svoj predlog, ministar Đian Daming je rekao da će sredstva u ovom fondu biti uvećavana paralelno sa razvojem kinesko-srpske rudarske saradnje.

Drugog dana zasedanja u Tianđinu, ministar Bačević obratio se skupu od oko 400 ministara, predstavnika vodećih svetskih rudarskih kompanija iz 50 država i regiona.

Bačević je tom prilikom istakao da je Srbija otvorena za investicije u rudarski sektor, napomenuvši da u njoj već radi oko 50 kompanija koje istražuju nalazišta ili se bave eksploatacijom.

IZVOR: Tanjug, 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s