Danska ponudila pomoć Srbiji u pregovorima o energetici

Danska je spremna da pomogne Srbiji u pripremi za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom u poglavljima 15 i 27, koja se odnose na pitanja iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.

To je rečeno na sastanku ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović sa delegacijom Ministarstva trgovine i evropskih poslova Kraljevine Danske, koju je predvodio ministar Nik Hekerup.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, na sastanku je razgovarano i o mogućnostima da se saradnja dve zemlje u sektoru energetike unapredi kroz prenošenje iskustava Danske, pre svega, u oblasti obnovljivih izvora energije i modela javno-privatnog partnerstva.

Model javno-privatnog partnerstva je posebno zanimljiv za toplane, jer postoji značajan prostor za razvoj kogeneracija i povećanje energetske efikasnosti, rečeno je na skupu kome je prisustvovovala i ambasador Danske u Srbiji Mihael Borg-Hansen.

U toj oblasti, Srbija i Danska su već uspostavile saradnju kroz višegodišnji program “Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji”, gde je za potrebe modernizacije toplana u Srbiji korišćena oprema danskih proizvođača.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici nekoliko vodećih danskih kompanija, a danska delegacija je pohvalila napore Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine da unapredi regulatorni okvir za ulaganje u obnovljive izvore energije.

IZVOR: Tanjug, 2013.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s