Ministar energetike Zorana Mihajlović je odbacila optužbe da ona sabotira dogovore predsednika Srbije i Rusije

Ministar energetike Zorana Mihajlović odbacila je danas kao neargumentovane optužbe da ona sabotira dogovore predsednika Srbije i Rusije, Tomislava Nikolića i Vladimira Putina.

“To je pokušaj da se napravi neka nepostojeća napetost i da se destablizuju odnosi, bez ijednog argumenta”, rekla je Mihajlović novinarima u Institutu “Mihajlo Pupin”.

“Te takozvane opptužbe nemaju argumente, za mene su najvažnine činjenice”, kazala je ona i podsetila da je su sadašnja vlada i Ministarstvo energetike uradili za Južni tok više nego ijedna vlada pre toga.
“Moja je obaveza da, kao član Vlade, štitim tu Vladu i interese građana Srbije”, naglasila je ministar energetike.

Mihajlovićeva je ocenila da je možda reč o pokušaju da se, kako je kazala, u centar priče stavi nešto što ne postoji, a da se “sklonimo od onoga što jeste važno, a to su ekonomske mere vlade, reformisanje Srbijagasa i ostali problemi koji su pred nama”.

Ona ja to izjavila odgovarajući na pitanje novinara koji su želeli da čuju šta ona misli o optužbama Leonida Resetnjikova, direktora Ruskog instituta za strateške studije, formiranog pod pokroviteljstvom Putina.

U izjavi, kako prenosi današnji “Blic”, Resetnjikov je direktno optužio Mihajlovićevu za opstrukciju sporazuma predsednika Srbije i Rusije, a odnosi se na realizaciju energetskog projekta Južni tok.

 

Dokument o razvoju NIS-a biće unapređen

 

Mihajlović je najavila da će biti unapređen dokument Vlade Srbije o planovima i strategiji razvoja NIS-a, usvojen 9. avgusta.
“Mi ćemo unaprediti taj dokument, ja sam to i rekla već nekoliko puta, da svaki dokument koji ministarstvo radi može da se unapredi”, rekla je Mihajlović novinarima u Institutu “Mihajlo Pupin”.

Ona je istakla da je imala sastanak sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom, na kome je bilo reči o tom dokumentu i dodala da se redovno sastaje sa prvim čovekom NIS-a, gotovo nedeljno.

Mihajlović je negirala da postojeći vladin dokument ugrožava razvoj i primenu biznis plana NIS-a do 2015. godine.
“Mislim da se možda i namerno pravi mnogo veća priča i pokušaj nekog konflikta koji ne postoji”, istakla je ministarka.

Ona je podsetila na činjenicu da država Srbija ima 29 odsto vlasništva u NIS-u i da želi da se “sa dužnom pažnjom” odnosi prema tom udelu u tom preduzeću.

Vlada Srbije to radi na način da svako ko u ime države zastupa kapital Srbije u NIS-u, o tome vodi računa, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je interes Srbije da NIS radi, da bude profitabilan, da se širi, proširuje rafinerijsku preradu i da bude još bolja kompanija nego sada.
“Ja mislim da to ne može nikome biti problem”, navela je Mihajlović.

Vlada je 9. avgusta usvojila dokument o polaznim osnovama koji se odnose na strategiju razvoja NIS-a, na šta su iz te kompanije reagovali da taj dokument nije bio prethodno usaglašen, niti razmatran sa većinskim akcionarom, Gaspromnjeftom ili sa menadžmentom kompanije.

IZVOR: Tanjug, 2013.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s