Solarna elektrana na krovu zgrade Instituta “Mihajlo Pupin”

Na krovu zgrade Instituta “Mihajlo Pupin” danas je puštena u rad fotonaponska elektrana, sa 180 solarnih panela.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović rekla je, puštajući u rad tu solarnu elektranu, da je to odličan primer kako u relanosti mogu dobro da se iskoriste obnovljivi izvori energije.
“Ovo je odličan primer jednog instituta koji je u najkraćem mogućem vremenu dobio sve dozvole, potpisao ugovor, uložio novac i počeće da proizvodi energiju iz fotonaponskih panela”, rekla je ona, naglasivši da je Institut “Mihajlo Pupin” jedan od najboljih u Srbiji i na Balkanu. Takođe je pozvala ostale zainteresovane, koji su u mogućnosti, da počnu da proizvode energiju na ovaj način.

Zadatak države je da uredi zakonodavnu proceduru za ulaganje u obnovljive izvore i da omogući da ovakvi projekti postoje, naglasila Mihajlović i podsetila da se Srbija obavezala da će do 2020. godine dobijati 27 odsto energije iz obnovoljivih izvora.

Solarna elektrana na Institutu “Mihajlo Pupin”, ukupne snage 50 kilovata, u potpunosti je realizovana sredstvima i radom stručnjaka tog instituta, koji su za četiri meseca prošli kompletnu proceduru od idejnog projekta, dobijanja dozvola, izgradnje, puštanja u rad i dobijanja statusa povlašćenog proizvođača struje.

Praćenje rada elektrane je moguće preko Interneta u realnom vremenu, a sistem takođe prikuplja i arhivira podatke na osnovu kojih se vrši detaljna analiza njenog rada po raznim kriterijumima.

IZVOR: Tanjug, 2013.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s