Dragan Jovanović: Gradnja TE Kostolac će uposliti više hiljada ljudi

Direktor Termoelektrane i kopova “Kostolac” Dragan Jovanović izjavio je danas da će na gradnji nove termoelektrane u Kostolcu biti angažovano više hiljada ljudi, i da bi taj blok trebalo da počne da radi krajem 2019. godine.

Jovanović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, ocenio da je reč o investiciji koja, uz gasovod Južni tok, predstavlja jednu od najvećih, ako ne i najveću investiciju trenutno u Srbiji.

Sam blok, kada počne da radi, zaposliće oko 300 novih ljudi na poslu eksploatacije, ali će u gradnji biti angažovano više hiljada ljudi, jer je reč o velikom objektu koji angažuje sve vrste struka.

Jovanović je potvrdio da bi izgradnja termoelektrane trebalo da počne sledeće godine i da je posle jučerašnjeg potpisivanja ugovora, uslov za to da kineska državna banka odobri zajam, a da se očekuje kredit pod veoma povoljnim uslovima.

Novi blok će biti građen na lokaciji termoelektrane Drmno a posle pregovora, krajem ove ili početkom naredne godine, očekuje se, rekao je, da država potpiše ugovor o zajmu. Posle toga bi EPS uplatio avansna sredstva, a prema rečima Jovanovića, ugovoreni rok za završetak radova je 58 meseci.

Kinezi će biti nosioci posla, ali izgradnja nove termolektrane predstavlja i veliku šansu za domaću elektromašinogradnju, a u Srbiji još uvek solidne firme u toj oblasti.

U Vladi Srbije 20. novembra je potpisan ugovor koji će omogućiti izgradnju nove termoelektrane u Kostolcu snage 350 megavata i proširenje kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

IZVOR: Tanjug, 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s