EK i Rusija traže rešenje za aktivnost Gasproma u EU

Evropska komisija (EK) i Rusija će pokušati pregovorima da nađu obostrano prihvatljivo rešenje povodom antimonopolske istrage koju EU od ranije vodi protiv kompanije Gasprom, prenosi iz Brisela Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na izjavu Aleksandra Medvedeva zamenika predsednika Upravnog odbora ruskog gasnog monopoliste.

Medvedev je za FT rekao da će dve strane pokušati da nađu kompromisno rešenje koje će obuhvatiti primedbe antimonopolskih vlasti EU, ali istovremeno neće oštetiti poslovne aktivnosti Gasproma na tržištu Unije.

Prema rečima Medvedeva, kompromisno rešenje u pregovorima sa zvaničnima Unije moglo bi se pronaći u kratkom periodu, u sledeća tri do četiri meseca.

Gasprom će, kako je kazao Medvedev za britanski poslovni dnevnik, svoje predloge za rešenje problema predočiti vrlo brzo zvaničnom Briselu – u narednih nekoliko dana.

Ruska agencija Interfaks prenosi da se Medvedev juče susreo u Briselu sa zamenikom predsednika EK za pitanje konkurencije Haokinom Almuniom sa kojim je razgovarao o antimonopolskoj istragi EU o poslovima Gasproma na tržištu Unije.

Antimonoposku istragu i poslovanju Gasproma Evropska komisija je, inače, počela prošle jeseni. Tada je u Briselu saopšteno da ruska kompanija “sprečava slobodan protok gasa kroz teritoriju zemalja – članica EU, a moguće ometa i diverzifikaciju snabdevanja tim energentom i formira nepravedne cene za svoje klijente, jer vezuje cenu gasa za cenu nafte”.

Uoči početka antimonopolske istrage usledio je, inače, iznenadni upad u kancelarije Gaspromovih kupaca i njegovih pridruženih kompanija širom centralne i istočne Evrope.

Tom istragom obuhvaćene su firme Gasproma u Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Austriji, Letoniji, Estoniji i Litvaniji koja je i inicirala tu istragu, navodno usled ranije oštrog korporativnog spora sa ruskom kompanijom.

 

Devenport: Južni tok bi trebalo da bude u skladu sa EU

 

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je projekat Južni tok od velikog značaja za čitav region, ali da bi trebalo da bude u skladu sa svim relevantnim zakonima Evropske unije.
“Želim samo da vam kažem da je projekat Južni tok od velike potencijalne koristi, od velikog značaja, što se tiče energetske bezbednosti ovog regiona” rekao je Devenport novinarima.
“Naravno da bi on trebalo da ide u skladu sa svim relevantnim zakonima i zakonodavstvom Evropske unije. To je jasno”, rekao je Devenport, koji je prisustvovao dodeli nagrada za najbolje omladinske volonterske i projekte koji posebno promovišu vrednosti EU.

Zamenik generalnog direktora za unutrašnje energetsko tržište u Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhart, rekao je juče u Briselu, na konferenciji o Južnom toku, da sporazumi koje Gasprom ima sa pojedinim članicama EU nisu u skladu sa evropskim propisima i da će morati da se promene.
“Proizvodnja i distribucija gasa se moraju razdvojiti, a nije dozvoljeno ni da jedna firma bude ekskluzivni snabdevač”, rekao je Borhart.

On je istakao da će ovi ugovori tokom sledeće dve godine morati da budu revidirani, inače Gasprom neće moća da posluje na teritoriji EU.

Upitana da prokomentariše stavove Borharta, Mihajlovićeva je posle konferencije rekla naovinarima da je to stvar koju Rusija i EU treba da rasprave među sobom.
“Energetski sporazum koji je potpisan sa Rusijom 2008. je drugačiji od sporazuma koje su potpisale zemlje članice EU, jer obuhvata i NIS i skladišta gasa”, ukazala je ministarka i napomenula da je reč o sporu između ruskog ministarstva energetike i nadležnog direktorata EK.

Mihajlović je naglasila da je Srbija spremna za početak radova na Južnom toku i da je naša namera da formiramo konzorcijum srpskih kompanija koje mogu da učestvuju u svemu, od izgradnje do monitoringa.

IZVOR: Tanjug, 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s