Rusija je uputila Evropskoj uniji predlog korekcije trećeg energetskog paketa

Rusija je uputila Evropskoj uniji predlog korekcije trećeg energetskog paketa i smatra da postoji mogućnost da se sprovedu odluke EU i sporazum o izgradnji Južnog toka, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

“Mi smo danas obavili konsultacije. Ovde postoje mogućnosti da se ispune interesi i postojeća rešenja, a da se istovremeno realiziju projekti koje mi promovišemo”, rekao je Medvedev na konferenciji za novinare u Moskvi, posle razgovora sa slovenačkom premijerkom Alenkom Bratušek.

On je kazao da je Rusija uputila evropskim partnerima predlog za korekciju trećeg energetskog paketa i čeka njihov odgovor, preneo je Interfaks.
“Evropa će gas dobiti, nemojte da sumnjate”, naglasio je i ukazao da međuvladini sporazumi o izgradnji gasovoda Južni tok imaju prednost nad zakonima EU, preneo je Itar tas.

“S tačke gledišta međunarodnog prava, akta EU za zemlje članice se smatraju nacionalnim zakonodavstvom, dok međuvladini sporazumi sa zemljama EU (Slovenija, Bugarska i niz drugih zemalja preko čije teritorije prolazi Južni tok) predstavljaju akta međunarodnog prava. U međunarodnom pravu, i uopšte u pravu u celini, vlada princip prednosti međunarodnog prava nad nacionalnim zakonodavstvom”, objasnio je Medvedev.

Šef ruske vlade je dodao da sa pravne tačke gledišta postojeći sporazumi moraju biti tumačeni “samo tako i nikako drugačije”.

Ipak, “da ne bismo ulazili u klinč treba da obavimo konsultacije”, kazao je Medvedev.
Prema njegovim rečima, “postoje različiti načini da se uzme u obzir i interes Evropske unije i da se realizuje projekat Južni tok”.

“Ove odluke su pravne prirode ili leže na granici prava i ekonomije”, rekao je Medvedev.

IZVOR: Tanjug, 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s