EU u četvratak odlučuje da li da blokira Južni tok

Slovenija, Majdarska i Bugarska zajedno će u četvrtak 12. decembra na sastanku ministara energetike EU sa evropskim komesatom za energetiku Ginterom Etingerom braniti projekat Južni tok od optužbi da su ugovori o izgradnji tog gasovoda koje imaju pojedine članice EU u suprotsnosti sa zakonima EU i od moguće blokade gasovoda na teritoriji Unije, piše ruski list Komersant.

Premijerka Sovenije Alenka Bratušek, koja se sastala sa ruskim premijerom u utorak, izjavila je u intervjuu Komersantu da se sudbina Južnog toka rešava u četvrtak, ali nije iznela detalje kako bi problem sa Južnim tokom mogao da se reši unutar EU.
“U četvrtak je u Briselu sastanak sa evropskim komesarom Gineterom Etingerom kome će prisustvovati predstavnici svih država koje su potpisale međuvladine sporazume sa Rusijom o gasovodu. Na sastanku će se razmatrati svi problemi koji su se pojavili” rekla je Bratušek.

Evopska komisija za energetiku je prošle nedelje saopštila da međudržavni sporazumi koje je potpisalo šest država članica EU (Slovenija, Bugarska, Mađarska, Austrija, Hrvatska i Grčka) kao i onaj koji je potpisala Srbija nisu u skladu sa evopskim zakonodavstvom i zapretila da bi mogla da blokira rad gasovoda kada bude izgrađen, piše Komersant.

Bratušek je istakla da je nemoguće da je Slovenija potpisala Sporazum koji bi bio u suprotsnosti sa evropskim zakonodavstvom.

Izvor Komersanta iz diplomatskih krugova navodi da je pozicija Evropske Unije prema Južnom toku verovatno povezana sa činjenicom da EU predsedava Litvanija koja je u konfliktu sa “Gazpromom” i da bi pozicija mogla da se promeni kada predsedavanje preuzme Grčka koja je i sama potpisivala Sporazum sa Rusijom o izgradnji gasovoda.

List takođe navodi da je za Komersant iz Evropske komisije potvđeno da se ministri sastaju sa komesarom ali ne i da li će se na sastanku razgovorati o Južnom toku.

IZVOR: Tanjug, 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s