Remont Bloka A3 u Termoelektrani “Nikola Tesla A” u Obrenovcu predviđen za ovu godinu

U Termoelektrani “Nikola Tesla A” u Obrenovcu u ovoj godini počeće kapitalan remont Bloka A3, a za 10 dana biće raspisan i tender za izvođače radova za izgradnju sistema odsumporavanja u toj elektrani, najavila je danas ministarka energetike, Zorana Mihajlović.

Ona je, prilikom obilaska TENT-a A, rekla da je vrednost kapitalnog remonta Bloka A3 oko 70 miliona evra, što su ozbiljna ulaganja u povećanje snage te elektrane.

Mihajlović je podsetila da TENT daje 50 odsto električne energije Srbiji i da je najzačajniji energetski objekat u zemlji.

Ministarstvo energetike će, kako je kazala, podržati menadžment TENT-a u nastojanjima da se taj kapitalan remont izvede u ovoj godini, a takođe je podsetila da će sistem za odsumporavanje biti realizovan iz povoljnog japanskog kredita.

Direktor TENT-a, Čedomir Ponoćko, precizirao je da će remont trajati šest meseci i da bi bilo značajno da se izvrši ođednom, a ne iz dva maha, kako se ne bi remetio rad elektrane.

On je istakao da će to podići snagu bloka A3 i doprinosti smanjenju azotnih oksida u vazduhu. Remont bi trebalo da počne 1. juna a doprineće povećanju snage blok a A3 za 10 odsto sa sadasnjih 306 megavata.

Kada je reč o sistemu odsumporavanja, Ponoćko je naveo da će u prvoj fazi radovi biti izvođeni na blokovima 3 i 4, a u drugoj na blokovima 5 i 6, najavljujući da se u septembru očekuje potpisivanje ugovora, a za dve godine priključenje tog sistema na termoenergetske blokove.

Predsednik sindikata smenskih radnika u TENT-u, Dragoslav Ljubičić, prigovorio je na skupu ministarki energetike što ih, kako je naveo, nije primila na razgovor u ministarstvu iako su to nekoliko puta tražili kako bi rešili probleme smenskih radnika koji se očekuju prilikom prelaska EPS-a iz statusa javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Ministarka Mihajlović je odbacila takve tvrdnje kao neosnovane, jer, kako je rekla, svako je mogao u ministarstvo da dođe i da razgovara, istakavši da nema tog problema koji ne može da se reši.

Ona je napomenula da će svi radnici u EPS-u koji su anagažovani preko uslužnih firmi postati deo sistema tog preduzeća, i to ne zbog predizborne kampanje, već zato što je ekonomska analiza EPS-a pokazala da takvo angažovanje radnika mnogo više košta nego da su u sastavu kompanije.

IZVOR: Tanjug, 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s