Gasprom: Rano je da se spekuliše o potencijalnim novim trasama Južnog toka

BEOGRAD – Pripreme za gradnju srpske deonice gasovoda Južni tok teku po planu i rano je da se spekuliše o bilo kakvim novim potencijalnim trasama, rečeno je Tanjugu u Gaspromu.

“Rano je da se spekuliše o potencijalnim novim trasama Južnog toka, jer su razgovori o regulatornim pitanjima vezanim za taj projekat na raznim lokalnim i evropskim nivoima još u toku”, kažu u Gaspromu, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Južni tok zaobiđe Srbiju.

Kompanija Južni tok d.o.o, kako ističu, nadgleda gradnju srpskog dela gasovoda i pripreme za gradnju se sprovode prema planu.
“Trasa Južnog toka odabrana je nakon nekoliko godina detaljnog geološkog, geofizickog i ekonomskog istraživanja. Odabrana trasa pokazala se kao najodrživija po komercijalnim, ekološkim, socio-ekonomskim i tehnickim kriterijumima”, kažu u Gaspromu.

Pojedini srpski mediji, pozivajući se na ruski portal “Vzgljad” (Pogled), preneli su da bi gasovod Južni tok, umesto kroz Bugarsku i Srbiju, mogao da ide preko Turske i Grčke, do Italije i Austrije, ako Bugarska nastavi da ometa izgradnju tog gasovoda.

Na pitanje da li obustava radova na Južnom toku kroz Bugarsku može uticati na kasnjenje radova u Srbiji, u ruskoj kompaniji navode da je “rano da se govori o mogućim značajnim odlaganjima gradnje tako velikog i kompleksnog projekta”, i ponavljaju da se pripreme za gradnju srpske deonice gasovoda sprovode prema planu.

Izvor: Tanjug, 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s