Etinger: “Gasovod Južni tok može da postoji i radi u Evropskoj uniji samo po pravilima tog saveza”

Gasovod Južni tok može da postoji i radi u Evropskoj uniji samo po pravilima tog saveza, rekao je potpredsednik Evropske komisije za energetiku, Ginter Etinger.

“Treba da budemo jednoglasni da Južnog toka može da bude, ali po našim pravilima”, rekao je on na konferenciji u Berlinu.

Ruski gasni monopolista Gasprom realizuje projekat izgradnje gasovoda kroz akvatoriju Crnog mora u zemlje južne i sentralne Evrope, u cilju diversifikacije maršruta izvoznih isporuka prirodnog gasa iz Rusije, podseća agencija Ria novosti.

Međutim, EK blokira projekat s obrazloženjem da on ne odgovara pravilima trećeg energetskog paketa, koji predviđa da kompanije koje proizvode gas ne mogu da budu istovremeno i vlasnice magistralnih gasovoda u EU.

Ginter Etinger će tokom posete Moskvi u petak, 29. avgusta, predstaviti nove predloge EK za postizanje kompromisa između Rusije i Ukrajine o gasu, u okviru trostranih ministarskih pregovora Brisela, Moskve i Kijeva, objavio je ranije Itar tas.

Cilj EU je da zemlje Unije, kao i zapadnog Balkana, plus Ukrajina i Moldavija, izbegnu probleme povezane sa energetskom bezbednošću u predstojećim mesecima, naveo je Etinger, dodajući da je iz tog razloga predložio da se nađe privremeno rešenje, prenosi agencija Interfaks.

Komesar je podsetio da parnice koje su pokrenuli Moskva i Kijev čekaju na presudu arbitražnog suda u Stokholmu, ali da će ti procesi trajati od 12 do 15 meseci i da Evropa ne može toliko da čeka. “Potrebno je privremeno rešenje, jer zima dolazi”, rekao je on.

Izvor: Tanjug, 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s