Izgradnja Južnog toka u Srbiji počinje u oktobru

Puna izgradnja Južnog toka u Srbiji počeće u oktobru, najavio je danas zamenik direktora za projekte u Gaspromu Aleksandar Sromjatin.

On je istakao će se radovi na Južnom toku u Srbiji odvijati bez obzira na situaciju u Bugarskoj u kojoj su radovi na Južnom toku trenutno suspendovani dok se projekat ne usaglasi sa pravilia EU.

Siromjatin je na konfereniciji o mogućnosti korišćenja prirodnog gasa u Dunavskom regionu u Budimpesti, najavio da će do kraja septembra u Srbiji biti završena i izdata građevinska dozvola za trasu tog gasovoda kroz našu zemlju.

On je najavio da se razmatra i izmena plana trase gasovoda Juzni tok koja bi trebalo da uključi i Hrvatsku i mogućnost snabdevanja Makedonije gasom iz Južnog toka preko Srbije.

Siromjatin je odgovarajući na pitanje novinara da li se razmatra neka druga trasa za Južni tok, na primer da taj gasovod ide preko Turske, rekao da nisu planirane druge izmene trase.
“Nema drugog projekata koji se može uporediti sa veličinom i značajem Južnog toka, koji je značajan za razvoj evropske privrede”, uztvrdio je on, iluustrujući to primerom da će u Srbiji Južni tok doprineti otvaranju oko 2.500 novih radnih mesta.

Siromjatin je napomenuo da se prve količine gasa Južnim tokom očekuju da poteku do kraja 2015.godine, a pun kapacite od 63 milijarde kubika gasovod će dostići do kraja 2018.

Izvor: Tanjug, 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s