Proizvodnja električne energije u Đerdapu 2 trebalo bi da bude normalizovana za četiri do pet dana

BEOGRAD – Proizvodnja električne energije u Đerdapu 2, gde su velike padavine oštetile pet agregata, trebalo bi da bude normalizovana za četiri do pet dana, izjavio je danas direktor Direkcije za proizovdnju energije EPS – a Zoran Božović.

“U Đerdapu 2 ima 10 agregata sa srpske i 10 sa rumunske strane i od naših 10 agregata tri su imala zastoj zbog velike količine granja i mulja koji je propušten sa Đerdapa 1 i to sa rumunske strane”, rekao je Božović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, taj mulj je oštetio usisne rešetke na Đerdapu 2 i zaglavili su se ti otpadni materijali, pa su tri agregata (A4, A5 i A6) morala da budu isključena i sada se obavlja njihova revizija kako bi se osposobili za pogon.

“Drugi problem je bio na toj takozvanoj dodatnoj elektrani, sa agregatima A9 i A10 u posebnoj zgradi koja je do glavne brane. Tu je zbog konfiguracije terena došlo do bujice koja je sa bočne strane prodrla u mašinsku salu i potopila deo opreme”, naveo je Božović.

Sada je tu, kako je rekao, zaustavljen dalji prodor vode i A10 je već bio u praznom hodu, ali još nije uključen na mrežu, dok je A9 dobio više mulja i očekuje se da će i taj agregat sutra biti spreman.

“Očekuje se da pola elektrane proradi bez problema i da se u narednih četiri – pet dana normalizuje proizvodnja na Đerdapu 2”, istakao je Božović.

Pogonska spremnost Đerdapa 1 je uobičajena i tamo EPS ima samo jedan agregat koji je u planskom kapitalnom remontu, koji će trajati do kraja godine.

“Što se tiče ostalih agregata, ovih dana imamo enormno veliki dotok Dunava od skoro 9.000 kubnih metara u sekundi”, naveo je on i dodao da je prethodnih dana prozivodnja bila veća za oko 50 odsto od planiranog.

“Za prvih 15 dana ovog meseca Đerdap 1 je napravio dva puta više električne energije nego što je bilo planirano i nešto manje na Đerdpau 2, tako da smo pre ovih poplava imali izuzetno dobro stanje”, naveo je Božović.

On je objasnio da kada je izuzetno veliki dotok Dunava mora da se preliva da bi Đerdap prihvatio ostale poplavne talase i tada dolazi do podizanja tzv. donje vode i smanjuje se proizvodnja iako je ogromna kolicicna vode.

Izvor: Tanjug, 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s