EurActiv: Sektor gasa Ahilova peta srpske energetike

Srbija dobro napreduje u usklađivanju sa evropskom pravnom tekovinom u oblasti energetike, posebno u sektoru struje, ali joj gasni sektor predstavlja “Ahilovu petu”, navodi se u godišnjem izveštaju Energetske zajednice (EZ) o primeni evropskih propisa.

Srbija će morati da rešava probleme u sektoru gasa što pre, kao i da do kraja godine donese novi zakon o energetici koji će omogućiti primenu Trećeg energetskog paketa. Ocenjuje se i da Srbija nije na putu da ostvari cilj o povećanju udela obnovljivih izvora energije 2020. godine. Takođe, Srbija još nije prenela u svoje zakonodavstvo direktivu za smanjenje emisije sumpor dioksida, što se od nje već duže vreme traži.

U izveštaju Energetske zajednice o primeni evropskih propisa za 2013/2014. godinu navodi se da Srbija, iako ima dobar zakonodavni i regulatorni okvir za gas, kasni sa njegovom primenom što, kako se ocenjuje, predstavlja ozbiljnu prepreku za otvaranje tržišta i ulazak konkurencije, piše portal EurAktiv Srbija.

Dominacija na tržištu jedne kompanije u vlasništvu države, koju na osnovu dugoročnog ugovora snabdeva samo jedan spoljni snabdevač čime se verovatno krše evropski propisi o zaštiti konkurencije, dovodi u pitanje inače u celini dobar napredak Srbije u usklađivanju u oblasti energetike, dodaje se u izveštaju.

“Drugim rečima, poglavlje gasa je Ahilova peta srpskog energetskog sektora. Neopravdano odbijanje da se obavi razdvajanje (prenosa i snabdevanja) u Srbijagasu pokazuje koliko je neophodno što pre sušitnski reformisati taj sektor”, smatra Energetska zajednica.

U izveštaju se konstatuje da je problem Srbijagasa i velika prezaduženost a da je sa visokom uvoznom cenom gasa i malom stopom naplate dugovanja “situacija dostigla kritičnu tačku”.

Politika Vlade Srbije u gasnom sektoru nije održiva i neće moći da ispuni ono što je suština konkurentnog tržišta gasa – sigurnost snabdevanja uz pristupačne cene, dodaje se u izveštaju.

Ocenjuje se da će Srbija morati da rešava probleme u sektoru gasa što pre, već ove godine, i dodaje da Sekeretarijat EZ očekuje da suštinske reforem u oblasti gasa u Srbiji uslede posle ministarskog sastanka Energetske zajednice koji će se održati 23. septembra u Kijevu.

Source: EurActiv.rs, 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s